Siber Güvenlik Nedir? Verilerimizi Nasıl Koruyabiliriz?
Öncelikle “Siber Güvenlik Nedir?” bununla başlayalım…
Siber saldırı karşı tarafa zarar verme amacıyla yapılan saldırılara denir, bunlar DDoS, Fidye Yazılımı, vs… Teknikleri işe girmekte. Sizin en açık olduğunuz noktayı bulurlar ve size hiç beklemediğiniz anda saldırı yaparlar. Siber güvenlik ise sizi bu saldırılara karşı korur.
Peki “Siber İstihbarat” nedir?
Siber İstihbarat ise saldırıyı tespit etme ve olaya en etkili biçimde müdahale etmek için ihtiyaç olan bilgiye sahip olan kişiler olarak tanımlayabiliriz, bu insanlar saldırılardan nasıl korunabileceğimiz hakkında bilgi verir ve size siber saldırıdan nasıl korunabileceğiniz konusunda yardım ederler ve saldırıyı engellerler. Siber güvenliğin asıl kahramanları onlardır.
Peki “Siber Saldırı” nedir? Nasıl yapılır?
Siber saldırı karşı tarafın açığını kullanarak bir siteye veya bir kişiye yapılan saldırıya denir. Siber saldırı aslında bazı zamanlar sanata benzer çünkü sizi karşı taraf sizi sizden daha çok tanır ve neden hoşlandığınızı neler yaptığınızı bilir ve sizin doğru zamanda açık vermenizi bekler mesela uyumadan önce hesabınız çalındı e-posta adresi gibi veya gece yarısı SEO ayarları hakkında bir e-posta ile kolayca sizi oltanıza alabilir buna dikkat etmeniz gerekiyor.
Peki Siber Saldırılardan nasıl korunabiliriz?
1 – Şifrenizi her zaman karmakarışık yapmanız gerekmektedir, şunu unutmayın sizin bu şifreyi bulamazlar dediğiniz şifreyi bulmaları 2 dakika sürmeyebilir. Örneğin: q1w2e3r4t5, asd123, qweqwe123 benzeri şifreler… Size tavsiyem şifrelerinizi her zaman karışık şifre üretici sitelerden oluşturun.
2 – Size mantıksız gelen hiçbir maile inanmayın! Örneğin: “Mavi tik almanız için şifrenizi girmeniz gerekiyor” tarzı maillere kulak asmayın çünkü hiçbir sosyal medya çalışanı şifrenizi sormaz bunu da unutmayın. Benden size öneri; Mesela size böyle bir e-posta geldi ilk bakacağınız yer e-posta adresi olsun, eğer support+5987@instagram.com’dan değil de support+5987@gmail.com’dan e-posta geldiyse kesinlikle inanmayın bu sizi avlamaya çalışan birisidir.
3 – Benim sitem var ve bugün DDoS saldırısına maruz kaldı peki ben ne yapabilirim? Başlıca sitenizde olan DNS’leri, site dosyalarını ve portları her zaman kontrol etmeniz gerekmekte eğer sunucunuzun IP adresi direkt gözüküyorsa DDoS saldırısı yemeye açıksınız demektir, bir kere IP adresiniz gözüktüyse IP adresinizi değiştirip açıklarınızı kapatmanız gerekiyor. Benden size birkaç öneri; Sitenize Cloudflare bağlayabilirsiniz bu sayede hem bedava DDoS korumasına sahip olursunuz hem ip adresiniz gizlenir (Uyarı: MX ayarlarınızı yaparken ip adresinizi gizlemeyi unutmayın CloudFlare olsa da ip adresinize kolayca ulaşabilirler.) Bir diğer tavsiyem ise internet’te ilgi çeken eklentiler, temalar eğer paralı olup bir sitede ücretsiz ise bilin ki işin içinde çıkar vardır kimse kimseye bedava tema veya eklendi vermez.
4 – Hey Iphone kazandın, bu programı indirip adresinizi yazmanız gerekiyor ah cidden daha fazla devam edemedim… Bu tarz reklamlara kesinlikle inanmayın fidye programı olması muhtemeldir, bir de hiçbir tarayıcı hey telefonunuzda virüs var şu uygulamayı indirin demez bunu da unutmayın. Her daim bilgisayarınızda antivirüs programı aktif olmasını öneririm eğer böyle numaraları yiyebilecek çevrenizde insanlar varsa… Benden size tavsiye ise bilmediğiniz bilgisayara sakın flash bellek takmayın! Bilgisayarda virüs olma ihtimali çok yüksektir, sakın böyle bir hataya düşmeyin. Vereceğim bilgiler ve öneriler bu kadardı yazımı okuduğunuz için teşekkürler eder, Saygılar ve sevgilerle. Şunu da unutmayın; “Bedava Peynir Fare Kapanında Olur“