Siber Güvenlik Risk Yönetimi – En İyi 6 Uygulama

Google News Abone Ol

Siber Güvenlik Risk Yönetimi – En İyi 6 Uygulama

Siber güvenlik risk yönetimi ve en iyi uygulamalar, kuruluşunuzun siber güvenliğini belirlenen risklere ve güvenlik açıklarına dayalı olarak güvence altına almak için çok önemlidir. Bu riskler, doğru teknolojiler ve güvenlik kontrolleri ile sistematik olarak önceliklendirilmeli ve ele alınmalıdır.

Burada etkili siber güvenlik risk yönetimi için en iyi uygulamalara bakıyoruz.

1 - BT ve Siber Güvenlik Risk Çözümleri Altyapınızı Denetleyin

Neye sahip olduğunuzu bilmeden hangi zorlukların üstesinden geleceğinizi nasıl bilebilirsiniz?

BT ortamınızı denetlemek, SWOT analizine biraz benzer. Güçlü yönleriniz, zayıf yönleriniz, fırsatlarınız ve tehditleriniz nelerdir? Zaten sahip olduğunuz varlıklar, en çok neyi korumanız gerektiği ve kritik güvenlik yapılarının eksik olabileceği alanları ele almanız gerektiği konusunda net olmalısınız.

Veri, ağlar, sistemler, teknoloji ve hatta BYOT cihazları da dahil olmak üzere dikkate alınması gereken birçok bileşen, ilgili bir siber güvenlik risk yönetimi planınız yoksa zahmetli olabilir.

BT ortamınız sürekli izleme ve önceliklendirme gerektirir, çünkü asla "ayarla ve unut" işlemi değildir, özellikle de yeni güvenlik önlemlerini ve uygulanabilir teknolojileri benimsedikçe.

2 - Bir Siber Güvenlik Risk Yönetimi ve En İyi Uygulamalar Planı Geliştirin

Şirketlerin siber güvenlik altyapılarına sahip olmaları nadir değildir, ancak bununla birlikte gitmek için belgelenmiş bir plan yoktur. Nisan 2020'de CISOMAG, küçük işletmelerin %60'ının bir siber güvenlik politikasına sahip olmadığını söyledi. Bu size duraklama vermelidir.

Belgelenmiş bir siber güvenlik risk yönetimi planınız yoksa, ekibinizle birlikte çalışsanız ve onlardan güvenlik prosedürlerini uygulamalarını isteseniz bile, işler düşündüğünüz gibi yapılmıyor demektir.

Bir olayda, siber güvenlik risk çözümleri (www.indusface.com/blog/how-automated-web-vulnerability-scanners-can-reduce-risks/) planlara ve kuruluşunuzda ne kadar iyi uygulandıklarına bağlı olarak yükselir ve düşer.

3 - Siber Güvenliğe Risk Tabanlı Bir Yaklaşım Benimseyin

Şirketler genellikle planları uygulandıktan sonra yapacak başka bir şey olmadığını ve "bir ve bitti" ve "ayarla ve unut" olduğunu varsayarak yeni siber güvenlik risk yönetimi önlemleri alırlar. Ne yazık ki, bu gerçeklerden daha fazla olamazdı.

Siber riskin toptan ortadan kaldırılabileceğini düşünmek oldukça gerçekçi değil. Tehdit riskini öngörebilir, planlayabilir ve azaltabilirsiniz.

Siber güvenlik risk yönetimi, riskleri tanımladığınız, analiz ettiğiniz ve değerlendirdiğiniz, önceliklendirdiğiniz ve çeşitli kontrollerle riski azaltmak için stratejiler uyguladığınız devam eden bir süreçtir.

Bununla birlikte, siber güvenlik önlemleri kuruluşunuzdaki kesintileri en aza indirmenize, operasyonel kayıpları azaltmanıza, şirketinizin itibarını yönetmenize ve daha fazlasına yardımcı olabileceğinden, faydalar çabaya değer.

4 - Siber Güvenliğe Yönelik Risk Tabanlı Yaklaşımınızda Çalışanlara Eğitim Sunun

Siber güvenlik risk yönetimi programınız, bir insan hatası olarak kabul etmiyorsa ne yazık ki yetersizdir. Herhangi bir siber güvenlik stratejisinin en zayıf halkası insanlardır.

Şüpheli e-postaları açmak, riskli dosyaları indirmek, güvenli olmayan bir ağ kullanmak veya bağlantılara tıklamak olsun, yapmamaları gerekir; Çalışanlarınız siber güvenlik konusunda eğitilmemişse, takip edecek en iyi uygulamaları olmayacaktır.

Bu hataların çoğu, çalışanlarınız eğitilmişse ve nelerden kaçınmaları ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini biliyorlarsa önlenebilir.

5 - Siber Güvenlik Risk Yönetimi Önlemlerinizi Sürekli Olarak Uyarlayın ve Yineleyin

Siber güvenlik riskleri statik kalmaz. Teknolojiler geliştikçe, bilgisayar korsanları ve siber suçlular da ağınıza sızmalarına, oturum açma kimlik bilgilerinizi çalmalarına, hassas verilerinize erişmelerine vb. olanak tanıyan yeni güvenlik açıkları, istismarlar ve metodolojiler bulurlar.

Aynı şekilde, işletmeler de değişir. Yeni sistemler ve teknolojiler uygulayabilir veya iş süreçlerinizi güncelleyebilirsiniz. Şirketiniz geliştikçe, güvenlik ihtiyaçlarınız da değişir ve özellikle siber güvenlik altyapınızın gelecek yıllarda size dayanmasını bekliyorsanız, bunu kaçırmak kolaydır.

Süreçleriniz sürekli olarak gözden geçirilmelidir. Güncelleştirmeler yüklenmeli ve güvenlik açıkları belirlenmelidir. Sürekli olarak uyum sağlamaz ve yinelemezseniz, siber güvenlik risk yönetiminiz ve en iyi uygulamalarınız sizi bir olayda kurtarmaz.

6 - Yavaşlama Stratejileri Uygulayın

Yavaşlama aynı zamanda hardening olarak da bilinir. Hatta bazıları buna ordudan benimsenen bir terim olan derinlemesine savunma diyor. Ona ne derseniz deyin, onun özü aynı kalır.

Soru şu ki, saldırganlarınızı nasıl yavaşlatırsınız? Onların ilerlemesini nasıl engelleyebilirsiniz? Ve en iyi senaryo, onların amaçlarına ulaşmalarını tamamen nasıl önleyebilirsiniz?

Yavaşlayan bilgisayar korsanları ve siber suçlular, onları eylemde yakalamanıza ve hatta potansiyel olarak onları izlerinde ölü olarak durdurmanıza olanak tanır. İşte bu yüzden izleme, siber güvenlik risk yönetimi planınız için de çok önemlidir.

Bu yalnızca bir başlangıç noktası olarak düşünülse de, saldırganları yavaşlatmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Yazılım güncellemelerini otomatikleştirin
  • Otomatik kimlik bilgisi yönetimi, erişim denetimleri, ayrıcalıklı erişim yönetimi (PAM) ve benzeri araçları kullanın
  • Çok faktörlü kimlik doğrulamadan yararlanın
  • Sistem kurtarma planı oluşturma ve test etme
  • Indusface WAS ile ağınızdaki tehditleri izleyin ve aktif olarak arayın

Sonuç

Siber güvenlik risk yönetimi ve en iyi uygulamalar esastır. Ancak yeterli olmadıkları zamanlar vardır. Gerçek tehditler var ve şirketler siber güvenlik saldırılarına avlanıyor. Olay müdahale planları genellikle bir irtibat kişisinden biraz daha fazlasını içerir, bu da sadece verimsizdir. Siber güvenlik risk yönetiminin etkili olabilmesi için sürekli olarak uygulanması gerekir.

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler eder, Saygılar ve sevgilerle.

Kaynak: Cyber Security News

Sonraki Gönderi Önceki Gönderi
Yorum yok
Yorum Ekle
comment url