Etkili Bir SOC'nin Temeli

Google News Abone Ol

Etkili Bir SOC'nin Temeli

Siber saldırılar ve uygulama güvenliği ihlalleri, günümüzün elektronik olarak yönlendirilen ekonomisinde yaygındır. Bu tehditle mücadele etmek için, OEM'ler ve kuruluşlar ağ ve uygulama güvenliği alanında uzmanlar istihdam etmektedir. Ancak, hiçbir güvenlik çözümü %100 güvenliği garanti edemez. Bir izinsiz girişi tespit eden ve mümkün olan en kısa sürede çözen bir kuruluş, bir izinsiz girişten kurtulmak için çok daha iyi bir konumdadır. Güvenlik operasyon merkezleri (SOC), siber güvenlik ihlallerini sürekli izlemek, analiz etmek, önlemek, tespit etmek ve bunlara yanıt vermek için insanları, prosedürleri ve teknolojiyi birleştiren kuruluşlardaki merkezi işlevlerdir.

Bu, bilgisayar monitörlerinin önünde oturan özel uzman personelin günlükleri taramasını ve güvenlik acil durum planlarını tartışmak için düzenli olarak toplanmasını gerektiren bir tür ayrıntılı iş işlevi gibi görünebilir. Gerçek olsa da çok daha az karmaşık. Neyse ki, güvenlik endüstrisinin evrimi sayesinde, üçüncü taraf SOC satıcıları, otomatik Kurumsal ve Araç Güvenliği Operasyon Merkezi çözümleri gibi çözümler sunmak için pazara girmiştir.

SOC'ler neden önemlidir?

Kişisel ve ticari verilere yönelik saldırılar yaygındır ve gerçekleştiklerinde derhal ve verimli bir şekilde yanıt vermek hayati önem taşır. Bilgisayar güvenliği olay yanıtı kavramı çok fazla çekiş kazanmıştır. Bir olay müdahale yeteneğine sahip olmanın avantajlarından biri, olaylara sistematik olarak yanıt vermenize (yani, tutarlı bir sorun işleme yaklaşımı kullanarak) ve ilgili önlemleri almanıza olanak sağlamasıdır. Olay yanıtı, personelin veri kaybını veya hırsızlığını ve olayların neden olduğu hizmet kesintilerini en aza indirmesine yardımcı olur. Olay yanıtının bir diğer avantajı, gelecekteki olayları daha iyi planlamak ve sistemleri ve verileri güvence altına almak için önceki olaylardan toplanan bilgileri kullanma yeteneğidir.

Etkili SOC'lerin Temel Unsurları

Otomotiv endüstrisinde bir SOC'nin etkili olması için açık, OEM'e özgü bir yanıt planı geliştirilmesi gerekmektedir. Bu yanıt planı, olaylara tepki vermeye yönelik sistematik, odaklanmış ve koordineli bir yaklaşım olmalıdır ve bu, yeteneği uygulamaya koyma adımlarını ortaya koyan bir olay müdahale planı içerir. OEM'lerin, kuruluşlarının misyonu, büyüklüğü, yapısı ve rolleri tarafından belirlenen belirli taleplerini karşılayan bir plana ihtiyaçları vardır. Plan, hem altyapının hem de araçlar gibi IoT cihazlarının güvenliğini sağlamak için gereken kaynakları ve yönetim yardımını belirtmelidir.

İkincisi, SOC politikaları tamamen sektöre özgü olacağından ve temel olarak dahil edilmesi gereken yalnızca birkaç temel unsur olduğundan. Politikaya, politikayı bir direktif olarak güçlendirdiği için her zaman bir yönetim taahhüdü beyanı eşlik etmelidir. Politikanın amacı her zaman politikanın kapsamı ile birlikte açıkça belirtilmelidir. Bu, böyle bir politikayı uygulama zamanı geldiğinde herhangi bir karışıklığı ortadan kaldırır. Roller ve sorumluluklar SOC politikasında açıkça tanımlanmalıdır. Olay müdahale ekibinin ekipmanın bağlantısını kesme ve şüpheli etkinlikleri izleme yetkisi, belirli olay türlerini bildirme gereksinimleri, devir ve yükseltme noktaları da dahil olmak üzere harici iletişim ve bilgi paylaşımı için gereksinimler ve yönergeler. Bu öğelerin tümü, bir siber güvenlik ihlali durumunda rollerin, sorumlulukların ve yetki seviyelerinin tanımı ile birlikte organizasyon yapısına dahil edilmelidir.

Etkili bir SOC'nin üçüncü temel yapı taşı, siber güvenlik ihlali sırasında ve sonrasında gerçekleştirilen standart işletim prosedürleridir (SOP). Bu SOP'ler, olay müdahale ekibinin uzmanlaşmış teknik süreçlerinin, tekniklerinin, kontrol listelerinin ve formlarının bir listesidir. OEM'lerin önceliklerinin müdahale operasyonlarında temsil edilmesini sağlamak için SOP'ler uygun şekilde geniş ve kesin olmalıdır. Ayrıca, standartlaştırılmış yanıtlara bağlı kalmak, özellikle stresli olay işleme senaryolarının neden olduğu hataları azaltmalıdır. SOP'ler tüm ekip üyelerine verilmeden önce doğruluğu ve yararlılığı açısından doğrulanmalıdır. SOP'lerin kullanıcılarına eğitim verilmeli ve SOP dokümanları bir öğretim aracı olarak kullanılabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, bir SOC, bir şirketin güvenli bir şekilde çalışma yeteneğini proaktif olarak izleyen bir grup profesyoneldir. Bu görevi üçüncü taraf uzmanlara emanet etmek, OEM'lerin siber saldırıları ve ihlalleri tespit etme ve bunlara tepki verme yeteneğini büyük ölçüde artıracaktır. Meselenin gerçeği, bir ihlal ile çözümü arasında geçen sürenin, çoğu kuruluşun kabul etmeyi umduğundan daha değerli olmasıdır. Bu tür bir krizle başa çıkmak için iyi yağlanmış bir makineye sahip olmak paha biçilmezdir.

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler eder, Saygılar ve sevgilerle.

Kaynak: Cyber Security News

Sonraki Gönderi Önceki Gönderi
Yorum yok
Yorum Ekle
comment url